Mythische Marathon

Er zijn van die verhalen, die zijn eigenlijk té mooi en té lang om ze in een uur, anderhalf uur samen te persen – daar zou je eigenlijk ruim de tijd voor willen nemen. En er zijn van die verhalen, die zijn zó groot dat je er als verteller nauwelijks aan durft te beginnen; want hoe doe je in je eentje recht aan al die verschillende lijnen en karakters?

De oplossing? Een Mythische Marathon…

Tijdens een Mythische Marathon vertellen we met een groep vertellers in één dag één groot verhaal. Stukje bij beetje – iedereen vertelt een stuk. In zijn of haar eigen stijl. Maar door al die stukjes goed op elkaar aan te laten sluiten, te zorgen dat bepaalde namen of beschrijvingen door iedereen gebruikt worden, wordt het toch één geheel.

De Verhalenfontein organiseert aan het begin van het seizoen een Mythische Marathon als besloten sessie; iedereen die aanwezig is, is zelf ook verteller van een deel van het verhaal. In 2014 vertelden we zo twee maal de Odyssee, in 2015 doken we met 16 vertellers in de mythe van Heracles, en in 2016 waagden we ons aan de Noorse mythologie uit de Edda. In 2017 waren het de Metamorphosen en in 2018 wordt het de Ramayana. Houd de nieuwsberichten en onze Facebookpagina in de gaten voor meer informatie.

Omdat we merkten dat er ook veel mensen waren die niet noodzakelijkerwijs zelf wilden vertellen maar wel graag zouden luisteren naar zo’n marathon, is in 2015 een publieksversie van de Odyssee gemaakt. Deze voorstelling, waarin naast Hermine van Helden en Janneke Tanja van de Verhalenfontein ook collega’s Anne van Delft, Fred Uit het Broek, Madeleine Nieuwlaat en Kees Geelhoed op de planken staan, is met succes in première gegaan op het International Storytelling Festival in Amsterdam.

Inmiddels is de première van de Edda, ook ontsproten uit een Mythische Marathon, ook een feit. op 27 mei in de vertelschuur in Bloemendaal. Deze voorstelling wordt verteld door Janneke Tanja, Raymond Uppelschoten, Michael Driebeek van der Ven, Taletta Bierens, Anje Robertson en Melanie Plag.