Cursussen

De Verhalenfontein geeft jaarlijks een aantal cursussen waar vrij op ingeschreven kan worden. Daarnaast maken we op verzoek cursussen en workshops op maat voor bijvoorbeeld bedrijven, scholen, vertelkringen, scouting, en wie er nog maar meer interesse heeft. Denk daarbij niet alleen aan vertelcursussen, maar ook aan workshops teambuilding, presentatie-technieken, etc.

Wil je meedoen met één van de cursussen, dan kun je je , tenzij anders vermeld, inschrijven via info@verhalenfontein.com, o.v.v. de naam van de betreffende cursus of workshop.

Wil je meer informatie over maatwerk, stuur ons dan ook even een mailtje via info@verhalenfontein.com, of bel 06 –  2616 0984 (Hermine van Helden)

 

 

Voor het seizoen 2017-2018 staan de volgende cursussen op het programma:

 

Kennismakingsworkshop

Altijd al eens willen proberen of het iets voor jou is, vertellen, maar je wilt je niet meteen in een grote cursus storten? Kom naar een kennismakingsworkshop! Voor een vriendenprijsje laten we je een middag of avond al spelend en vertellend kennismaken met verhalen vertellen: welke technieken komen er bij kijken, hoe zit een verhaal in elkaar, en welke verteller gaat er in jou schuil?

Ervaring uiteraard absoluut niet nodig. En gezien de prijs ook erg leuk om iemand cadeau te doen!

Woensdag 13 december2017, 19:30-21:30; kosten 12,50

 

Basiscursus vertellen

Een goed verhaal vertellen kun je leren! Of je nu voor de klas staat, bedrijfspresentaties geeft of gewoon graag verhalen aan je neefjes vertelt – wij helpen je een betere verteller te worden met behulp van een aantal basistechnieken op het gebied van structuur en presentatie.

Deze cursus is geschikt voor beginners, en ook voor mensen die al wat ervaring hebben maar graag weer eens een paar avonden aan hun techniek willen schaven. Wij bekijken iedere deelnemers individueel, en zorgen dat je hoe dan ook een stap verder komt.

We geven dit seizoen zowel een korte versie van 3 avonden (september/ oktober 2017) als een wat lange van 5 avonden (januari/ februari 2018). Voor beide geldt: minimaal 5, maximaal 16 deelnemers.

Wanneer

  • Maandagen 15, 22, 29 januari, 5 en 12 februari 2018
    Docenten zijn Janneke en Esther
    Cursus kost €150,- incl. btw.


Vervolgcursus: een lang verhaal vertellen

Bijna iedere verteller begint met korte verhalen – verhalen van hooguit een minuut of 10, waarin de spanningsboog duidelijk is en de lijn niet al te complex. Maar er komt een moment dat je toch iets meer wilt… Maar hoe doe je dat? Hoe bouw je nu een verhaal op van 20 minuten – of misschien nog wel meer? Hoe zorg je dat het publiek je blijft volgen, en dat er van begin tot einde samenhang in zit?

Hermine en Janneke hebben beide ruime ervaring als het gaat om lange verhalen: beide hebben diverse avondvullende voorstellingen gemaakt, en ook in een marathonvertelling van 5 (!) uur weten zij de lijn boven tafel te houden. In een vijftal sessies gaan ze met een kleine groep een aantal lange verhalen uitwerken en zodanig oppoetsen dat ze in het volgende seizoen een plekje op het podium van de Verhalenfontein kunnen krijgen.

Voor deze workshop is vertelervaring een must, en je moet er ook rekening mee houden dat je tussen de sessies door e.e.a aan je verhaal zult moeten doen. Er zijn nu 5 data gekozen, in overleg met de groep wordt bekeken of dat werkt, of dat we af en toe een weekje over gaan slaan om het werk te laten bezinken.

Wanneer
Dinsdagen 3, 10, 17, 24 april. 1 mei 2018. Docenten: Janneke Tanja & Hermine van Helden, kosten: € 150,- incl. btw. Minimaal 5, maximaal 8 deelnemers

 

Special: Dagworkshop persoonlijke verhalen

We dragen allemaal heel veel verhalen met ons mee. Kleine, grote, spannende, ontroerende, grappige en verdrietige verhalen. Het mooie aan persoonlijke verhalen vind ik dat de luisteraar er vaak veel in herkent.

Verhalen van vroeger toen we klein waren. De eerste schooldag, een flard van een vroege herinnering. Verhalen van onze eerste liefde of van vakanties waar iets heel moois of juist iets heel naars gebeurde.

Welk verhaal draag jij met je mee wat je weleens zou willen vertellen?

In deze workshop leer je hoe je dat kan doen.

Voor deze workshop hoef je geen vertelervaring te hebben.

In deze workshop gaan we werken aan het geschikt maken van jouw verhaal voor een publiek. De onderwerpen die daarbij aan de orde zullen komen zijn:

  • Structuur: Begin, midden en eind van het verhaal.
  • Uitwerken van de personages in het verhaal.
  • Verbeelding: het voor je zien van de situatie.
  • Timing en ritme
  • Zintuigen: Wat hoor, zie, ruik, proef je in het verhaal.

Wanneer : Zaterdag 4 november van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Galerie Kralingen Gashouderstraat 9 Rotterdam.

De cursus wordt gegeven door Esther de Jong
kosten inclusief BTW en lunch € 79,50.
De cursus gaat door bij minimaal 4 deelnemers. De inschrijving sluit bij 8 deelnemers, daarboven zal een wachtlijst worden opgesteld.