Organisatie en bestuur

Binnen de Stichting Verhalenfontein zijn verschillende vertellers actief. Zij organiseren de diverse evenementen, verzorgen de cursussen en zijn via de Verhalenfontein te boeken om te komen vertellen.

Janneke Tanja

janneke_tanja-2aEr was eens een meisje dat een paar oude sprookjesboeken van haar oma kreeg. Grimm, Andersen, Duizend-en-één nacht.. Voorgelezen. Stukgelezen.
En toen?
Niets. Jarenlang. Oh, ze las wel, maar geen sprookjes meer.

Tot ze op een dag die oude boeken weer tegen kwam in een doos in de kast, en ontdekte dat er iets magisch gebeurt als die verhalen niet alleen leest, maar ze gaat vertellen… Hoe je mensen kunt raken met een verhaal, wat de kracht is van oogcontact, een simpel gebaar, stilte.

in de afgelopen 17 jaar is Janneke Tanja uitgegroeid tot een verteller met vele gezichten. Soms doldwaas, soms super serieus, teder en intiem maar ook groots en meeslepend. Ze kan je in een verhaal van 5 minuten laten schateren of huiveren, maar je ook anderhalf uur aan je stoel gekluisterd houden. Ze weet feilloos de scherpe randjes en donkere hoekjes in oude verhalen te vinden, waardoor overbekende sprookjes ineens een hele andere toon krijgen. Met haar lichte, beeldende taal lokt ze haar luisteraars mee naar de mooiste wereld die er bestaat: die van hun eigen fantasie.

Janneke werkt sinds 2011 voor de Stichting Verhalenfontein. Daarnaast werkt ze als verteller, trainer en creatief facilitator binnen haar eigen bedrijf Behind the Story, waar verhalen de basis zijn voor een groot deel van haar werk.

 

Hermine van Helden

Hermine van Helden-2Hermine is een oude rot in het vak. Ze vertelt al vele jaren, aan wie het maar horen wil. Kind of volwassene, (of gemengd publiek). Jarenlang schoolde zij zich door dagelijks te vertellen in de klas. Dat zorgde behalve voor stukgelezen verhalenboeken, voor een uitgebreid repertoire.  Hermine schildert met woorden en neemt de luisteraars mee op de vleugels van de verbeelding. Wie er, wanneer het verhaal is afgelopen meer heeft genoten, de luisteraar of de verteller is moeilijk vast te stellen.

Behalve dat ze bestaande volksverhalen, sprookjes en mythen vertelt maakt Hermine verhalen die passen bij een gelegenheid of een locatie. Van een verzameling feiten maakt ze een verhaal dat zomaar waargebeurd zou kunnen zijn. Of ze vertelt met liefde literaire verhalen o.a. van Isabel Allende, Pirandello en het verhaal van Eliza’s vlucht (uit de Hut van Oom Tom).

In het Onderwijs: Verhalen om alleen maar van te genieten, of verhalen om mee aan het werk te gaan, in taal les, drama, of beeldend werk (passend bij de kerndoelen die het onderwijs heeft geformuleerd). Hermine geeft ideeën  of begeleidt ook het proces.  Voor kleuters en peuters maakt Hermine soms gebruik van illustraties in een vertelkastje (Kamishibai).

Meer informatie over Hermine vind je op haar website www.verhalenkoffer.nl.

 

Han Meijer

Vertelmeijer
Han is al vanaf zijn jonge jaren dol op sprookjes en korte verhalen. Het begon voor hem met lezen, maar vooral ook met luisteren… Met heel veel plezier denk hij terug aan de tijd van de hoorspelen op de radio of de fantasievolle verhalen verteld door Willem de Ridder op de zondagochtend. Hij kon heerlijk wegdromen bij de stemmen, en bij de geluiden van knisperend grind en joelende winden.

Hij was de veertig al gepasseerd toen hij in Rotterdam bij de Tori Academia van meesterverteller Paul Middellijn belandde. Hier werd de verteller in Han zelf gewekt, leerde hij de basistechnieken van wat voor hem echt een ‘ambacht’ is, en ontdekte hij dat zijn kracht vooral ligt in interactief vertellen: samen met het publiek het verhaal stap voor stap opbouwen.

Een paar van zijn medecursisten van de Tori Academia waren inmiddels in Rotterdam begonnen met het organiseren van reguliere vertelavonden, en Han werd een graag geziene luisteraar in hun publiek en een stem op hun open podium. Die vertelavonden groeiden uit tot wat nu de Verhalenfontein is, en Han is daar nog steeds met veel liefde en plezier bij betrokken, inmiddels als vaste verteller en medeorganisator.

Han vertelt eigen bewerkingen van korte en lange verhalen, oude en nieuwe sprookjes, mythen, parabels, metaforen en volksverhalen uit de wijde wereld. Met een scheutje humor, een eenvoudig lied of een speels dansje betrekt hij zijn luisteraars in zijn verhalen. Daarnaast kan hij nog steeds heel goed luisteren en heeft hij een goed oog voor de kwaliteit van verhalen en vertellers – vaardigheden die hij inzet als vast jurylid bij de Strijd om de Grijze Kanarie, en in de commissie die in 2014, 2015 en 2016 uit een brij van nominaties de Vertelambassadeur van het Jaar koos.

 

Daarnaast wordt samengewerkt met diverse andere vertellers in Nederland, niet in het minst onze eigen bestuursleden Esther de Jong en Hans van Woerkom.