Han Meijer

VertelmeijerHan is al vanaf zijn jonge jaren dol op sprookjes en korte verhalen. Het begon voor hem met lezen, maar vooral ook met luisteren… Met heel veel plezier denk hij terug aan de tijd van de hoorspelen op de radio of de fantasievolle verhalen verteld door Willem de Ridder op de zondagochtend. Hij kon heerlijk wegdromen bij de stemmen, en bij de geluiden van knisperend grind en joelende winden.

Hij was de veertig al gepasseerd toen hij in Rotterdam bij de Tori Academia van meesterverteller Paul Middellijn belandde. Hier werd de verteller in Han zelf gewekt, leerde hij de basistechnieken van wat voor hem echt een ‘ambacht’ is, en ontdekte hij dat zijn kracht vooral ligt in interactief vertellen: samen met het publiek het verhaal stap voor stap opbouwen.

Een paar van zijn medecursisten van de Tori Academia waren inmiddels in Rotterdam begonnen met het organiseren van reguliere vertelavonden, en Han werd een graag geziene luisteraar in hun publiek en een stem op hun open podium. Die vertelavonden groeiden uit tot wat nu de Verhalenfontein is, en Han is daar nog steeds met veel liefde en plezier bij betrokken, inmiddels als vaste verteller en medeorganisator.

Han vertelt eigen bewerkingen van korte en lange verhalen, oude en nieuwe sprookjes, mythen, parabels, metaforen en volksverhalen uit de wijde wereld. Met een scheutje humor, een eenvoudig lied of een speels dansje trekt hij zijn luisteraars in zijn verhalen. Daarnaast kan hij nog steeds heel goed luisteren en heeft hij een goed oog voor de kwaliteit van verhalen en vertellers – vaardigheden die hij inzet als vast jurylid bij de Strijd om de Grijze Kanarie, en in de commissie die in 2014, 2015 en 2016 uit een brij van nominaties de Vertelambassadeur van het Jaar koos.