Strijd om de Grijze Kanarie

grijzekanarieDe Grijze Kanarie is de prijs van een landelijke vertelwedstrijd voor vertellers die boven de 50 zijn. Of grijs. Of allebei. Of geen van beide, maar ons er van kunnen overtuigen dat er een grijze, wijze verteller in hen schuilt…

Het is een wedstrijd, iemand mag een jaar lang de eretitel Grijze Kanarie dragen en gaat naar huis met een trofee, de bloemen en de kussen. Maar het is vooral ook een evenement waar plezier in het vertellen voorop staat, en we een podium willen bieden aan een grote, diverse groep vertellers.

Om zoveel mogelijk mensen mee te kunnen laten doen werken we sinds 2015 met voorronden. Uit elke voorronde komen 2 finalisten. Tijdens de finale in Rotterdam bepaalt de jury wie zich dit jaar met de eretitel mag tooien. Daarnaast is er ook nog een publieksprijs te vergeven.

Na de 5e editie in 2018 heeft de Grijze Kanarie haar koffers gepakt en is even tussenuit gegaan. Ze had behoefte aan een jaartje rust – en wie zijn wij dan om die vogel tegen te spreken…? Gelukkig stuurde ze af en toe een kaartje om te laten weten dat het nog steeds goed met haar ging, en in 2020 was ze weer paraat. Drie spannende voorronden leverden 6 finalisten op. De finale heeft door Covid-19 helaas nooit plaats kunnen vinden, zodat we uiteindelijk 2020 afgesloten hebben met zès Grijze Kanaries – want voor ons waren ze allemaal winnaars.

Gelukkig is de wereld toch weer in beweging gekomen, en kon in 2023 opnieuw een wedstrijd georganiseerd worden. Voorrondes waren in Duffel, Hengelo en Amsterdam, de finale dit jaar bij CKC&Partners in Zoetermeer.

Meer informatie? Volg de Grijze Kanarie op Facebook