Mythische Marathon

Er zijn van die verhalen, die zijn eigenlijk té mooi en té lang om ze in een uur, anderhalf uur samen te persen – daar zou je veel ruimer de tijd voor willen nemen. En er zijn van die verhalen, die zijn zó groot dat je er als verteller nauwelijks aan durft te beginnen; want hoe doe je in je eentje recht aan al die verschillende lijnen en karakters?

De oplossing? Een Mythische Marathon…

Tijdens een Mythische Marathon vertellen we met een groep vertellers in één dag één groot verhaal. Stukje bij beetje – iedereen vertelt een stuk. In zijn of haar eigen stijl. Maar door al die stukjes goed op elkaar aan te laten sluiten, te zorgen dat bepaalde namen of beschrijvingen door iedereen gebruikt worden, wordt het toch één geheel.

Besloten versie
De Verhalenfontein organiseert aan het begin van het seizoen een Mythische Marathon als besloten sessie; iedereen die aanwezig is, is zelf ook verteller van een deel van het verhaal. In 2014 vertelden we zo twee maal de Odyssee, in 2015 doken we met 16 vertellers in de mythe van Heracles, en in 2016 waagden we ons aan de Noorse mythologie uit de Edda. In 2017 waren het de Metamorphosen en in 2018 vertelden we samen tweemaal het Ramayana. In 2019 was Koning Arthur aan de beurt.

Publieksversies
Omdat we merkten dat er ook veel mensen waren die niet noodzakelijkerwijs zelf wilden vertellen maar wel graag zouden luisteren naar zo’n marathon, is in 2015 een publieksversie van de Odyssee gemaakt. Deze voorstelling is met succes in première gegaan op het International Storytelling Festival in Amsterdam, en wordt nu nog steeds gespeeld. De Odyssee is een samenwerking tussen 5 vertellers: Hermine van Helden, Janneke Tanja, Kees Geelhoed, Madeleine Nieuwlaat en Fred uit het Broek.

In 2018 ging in de Vertelschuur in Bloemendaal de publieksversie van de Edda in première.
Deze voorstelling wordt verteld door Janneke Tanja, Raymond Uppelschoten, Michael Driebeek van der Ven, Taletta Bierens, Anje Robertson en Melanie Plag.

Begin 2019 was de eerste try-out van de Metamorphosen. Deze voorstelling, gespeeld door Janneke en Hermine samen met Hans Platenkamp en AnneMargriet Veldhorst, gaat na de zomer echt de planken op. Eerstvolgende voorstelling:
24 november 2019, Vertelschuur Bloemendaal. Resereven kan via de website

Wil je meer weten, zelf deelnemen, komen luisteren, of zou je zo’n marathon graag in je theater of op school willen hebben? Neem even contact met ons op, en hou Facebook en de nieuwsberichten in de gaten voor komende speeldata.