Mythische Marathon

Er zijn van die verhalen, die zijn eigenlijk té mooi en té lang om ze in een uur, anderhalf uur samen te persen – daar zou je veel ruimer de tijd voor willen nemen. En er zijn van die verhalen, die zijn zó groot dat je er als verteller nauwelijks aan durft te beginnen; want hoe doe je in je eentje recht aan al die verschillende lijnen en karakters?

De oplossing? Een Mythische Marathon…

Tijdens zo’n Mythische Marathon vertellen we met een groep vertellers in één dag één groot verhaal. Stukje bij beetje – iedereen vertelt een stuk. In zijn of haar eigen stijl. Maar al die stukjes samen vormen uiteindelijk toch één geheel.

De originele versie – zónder publiek
De Verhalenfontein organiseert aan het begin van het seizoen een Mythische Marathon als besloten sessie; iedereen die aanwezig is, is zelf ook verteller van een deel van het verhaal. Om deel te nemen hoef je geen ervaren verteller te wezen; het enige wat we van je vragen is dat je zelfstandig een verhaal van ca. 20 minuten voor kunt bereiden. Er is geen publiek, het hoeft niet super gepolijst dus. Dit is een dag die gaat over de liefde voor verhalen.

Hoe werkt het

  • In de eerste maanden van het jaar duiken ‘wij van de Verhalenfontein’ de boeken in en kiezen het verhaal voor dit jaar. Dat verhaal delen we op in 16 stukken. 
  • Zo rond juni verschijnt er via de sociale media en onze nieuwsbrief een oproep: wie wil er dit jaar meedoen? Dan is het zaak om snel te reageren, wat er zijn nu eenmaal maar 16 plekken beschikbaar op zo’n dag.  Ben je net te laat, dan zetten we je op de wachtlijst – mocht er nog iemand uitvallen nemen we contact met je op, en bij voldoende belangstelling organiseren we een tweede marathon. 
  • Als eenmaal duidelijk is wie er mee doen, verdelen wij d.m.v. loting het verhaal over de vertellers. Je krijgt dus van ons te horen welk deel van het verhaal je gaat vertellen.
  • Vervolgens heb je de hele zomer om jouw deel van het verhaal voor te bereiden. Je weet ook wie er nog meer mee doen, dus je kunt onderling afstemmen. Informatie, vragen en weetjes worden gedeeld in een besloten Facebook-groep.
  • Als de dag daar is, komen we rond een uur of 10 bij elkaar op de afgesproken plek (die regelen wij, net als de catering trouwens), en om half 11 gaan we echt van start. We sluiten de dag in principe af met een maaltijd.

De spelregels 

  • Inschrijven kan alleen per mail, en na de oproep voor de marathon van dit jaar. We kunnen helaas geen plekken reserveren.
  • Je inschrijving is definitief als je betaling bij ons binnen is. Betaal je niet op tijd, dan loop je het risico dat we je plek aan iemand anders geven.
  • Mocht je gaande het proces af moeten zeggen, dan is restitutie van het inschrijfgeld helaas niet mogelijk; wij zijn dan al verplichtingen aangegaan mbt catering en zaalhuur. We helpen je zoeken naar een vervanger, jullie kunnen onderling regelen of (een deel van) het inschrijfgeld wordt overgenomen.
  • Je krijgt achteraf een rekening; wil je die op bedrijfsnaam, dan graag tijdig de gegevens bij ons aanleveren. 
  • Elke verteller krijgt max. 20 minuten. We rekenen je niet af op een minuut, maar als je te ver over de tijd heengaat komen de vertellers na jou in tijdnood – en zullen we je dus onderbreken.

Wat vertelden we al…
In 2014 vertelden we twee maal de Odyssee, in 2015 doken we met 16 vertellers in de mythe van Heracles, en in 2016 waagden we ons aan de Noorse mythologie uit de Edda. In 2017 waren het de Metamorphosen en in 2018 vertelden we samen tweemaal het Ramayana. In 2019 was Koning Arthur aan de beurt. En in 2020 vonden we gelukkig een corona-proof plekje, en vertelden samen Verhalen uit 1001 Nacht. In 2021 vertelden we met één groep Karolingische legendes –  door een nieuwe lockdown moest de 2e groep wachten tot 2022. Datzelfde jaar in oktober verdiepten we ons met wederom 2 groepen in de sprookjes van Baba Jaga.

En 2023… ? Vertellen we de Ilias!

Publieksversies
Omdat we merkten dat er ook veel mensen waren die niet noodzakelijkerwijs zelf wilden vertellen maar wel graag zouden luisteren naar zo’n marathonverhaal, zijn we publieksversies gaan maken. Lánge voorstellingen dus, van soms wel 5 uur. Met een wat kleiner gezelschap, maar wel altijd mensen die ook aan de originele, besloten marathon hebben meegedaan.

  • In 2015 ging de publieksversie van de Odyssee met succes in première op het International Storytelling Festival in Amsterdam; deze voorstelling wordt nog steeds gespeeld. De Odyssee is een samenwerking tussen 5 vertellers: Hermine van Helden, Janneke Tanja, Kees Geelhoed, Madeleine Nieuwlaat en Fred uit het Broek. Zij hebben zich inmiddels verenigd onder de naam Taterwater Verteltheater, en speelden in 2021/2022/2023 samen met muzikant Onno van Tongeren de voorstelling ‘Tussen twee werelden – de Mabinogi, mythische verhalen uit Wales’. Zowel de Odysse als de Mabinogi zijn nog steeds te boeken, terwijl de Taterwaters zich ondertussen aan het inlezen zijn voor voorstelling nummer 3… 
  • De publieksversie van de Edda ging in 2018 ging in de Vertelschuur in Bloemendaal in première. Deze voorstelling wordt verteld door Janneke Tanja, Raymond Uppelschoten / Tim Talesman, Michael Driebeek van der Ven, Taletta Bierens, Anje Robertson en Melanie Plag.
  • De voorstelling Metamorphosen volgde in 2019, gespeeld door Janneke Tanja en Hermine van Helden, samen met Hans Platenkamp en AnneMargriet Veldhorst. Deze verhalen zijn ook zeer geschikt voor scholen. Omdat 3 uur voor de meeste scholen veel te lang is, is deze voorstelling in blokken van een uur te knippen die ook los geboekt kunnen worden.

Wil je meer weten, zelf deelnemen, komen luisteren, of zou je zo’n marathon graag in je theater of op school willen hebben? Neem even contact met ons op, en hou Facebook en de nieuwsberichten in de gaten voor komende speeldata.