Organisatie

Verhalenvertellers

Binnen de Stichting Verhalenfontein zijn verschillende vertellers actief. Zij organiseren de diverse evenementen, verzorgen de cursussen en zijn via de Verhalenfontein te boeken om te komen vertellen.

Janneke Tanja

Er was eens een meisje dat een paar oude sprookjesboeken van haar oma kreeg. Grimm, Andersen, Duizend-en-één nacht.. Voorgelezen. Stukgelezen.
En toen?
Niets. Jarenlang. Oh, ze las wel, maar geen sprookjes meer.

Tot ze op een dag die oude boeken weer tegen kwam in een doos in de kast, en ontdekte dat er iets magisch gebeurt als die verhalen niet alleen leest, maar ze gaat vertellen… Hoe je mensen kunt raken met een verhaal, wat de kracht is van oogcontact, een simpel gebaar, stilte.

Dat is inmiddels ruim 23 jaar geleden, en in die tijd is Janneke Tanja uitgegroeid tot een verteller met vele gezichten. Soms doldwaas, soms super serieus, teder en intiem maar ook groots en meeslepend. Ze kan je in een verhaal van 5 minuten laten schateren of huiveren, maar je ook anderhalf uur aan je stoel gekluisterd houden. Ze weet feilloos de scherpe randjes en donkere hoekjes in oude verhalen te vinden, waardoor overbekende sprookjes ineens een hele andere toon krijgen. Met haar lichte, beeldende taal lokt ze haar luisteraars mee naar de mooiste wereld die er bestaat: die van hun eigen fantasie.

Janneke werkt sinds 2011 voor de Stichting Verhalenfontein. Daarnaast werkt ze als verteller, trainer en creatief facilitator binnen haar eigen bedrijf Behind the Story, waar verhalen de basis zijn voor een groot deel van haar werk. En ze is één van de drijvende krachten achter de stichting Momument & Verhaal, die mooie verhalen op erfgoedlocaties maakt. 

Hermine van Helden-2

Hermine van Helden

Hermine is een oude rot in het vak. Ze vertelt al vele jaren, aan wie het maar horen wil. Kind of volwassene, (of gemengd publiek). Jarenlang schoolde zij zich door dagelijks te vertellen in de klas. Dat zorgde behalve voor stukgelezen verhalenboeken, voor een uitgebreid repertoire.  Hermine schildert met woorden en neemt de luisteraars mee op de vleugels van de verbeelding. Wie er, wanneer het verhaal is afgelopen meer heeft genoten, de luisteraar of de verteller is moeilijk vast te stellen.

Behalve dat ze bestaande volksverhalen, sprookjes en mythen vertelt maakt Hermine verhalen die passen bij een gelegenheid of een locatie. Van een verzameling feiten maakt ze een verhaal dat zomaar waargebeurd zou kunnen zijn. Of ze vertelt met liefde literaire verhalen o.a. van Isabel Allende, Pirandello en het verhaal van Eliza’s vlucht (uit de Hut van Oom Tom).

In het Onderwijs: Verhalen om alleen maar van te genieten, of verhalen om mee aan het werk te gaan, in taal les, drama, of beeldend werk (passend bij de kerndoelen die het onderwijs heeft geformuleerd). Hermine geeft ideeën  of begeleidt ook het proces.  Voor kleuters en peuters maakt Hermine soms gebruik van illustraties in een vertelkastje (Kamishibai).

Meer informatie over Hermine vind je op haar website www.verhalenkoffer.nl.

Overige medewerkers

Marie-Jose-Oomen

Marie José Oomen

Al als kleuter, las Marie-José verhalen voor aan haar beer. Boeken waren de deur naar die magische wereld waar je je in terug kon trekken en even helemaal weg zijn van de wereld om je heen. Zodra ze lid was van de bieb was ze er minimaal een keer per week te vinden. Zes boeken per week lenen vond ze wel wat weinig.
Toch ging deze boekenworm Bouwkunde studeren, maar ontdekte al gauw na haar studie dat verhalen vertellen haar toch beter lag. Dus ging ze presenteren; over de studies aan de Universiteit (studievoorlichter), over duurzaam bouwen (voorlichter bij de Kleine Aarde), over warmtepompen (kopersbegeleider bij Itho Daalderop) en over Porto en later Rotterdam (als stadgids).
Ergens voordat ze naar Portugal vertrok (in 2005), las ze in de Ode (tegenwoordig de Optimist) een interview met een verhalenverteller. Dát was het, tot tranen geroerd heeft ze het interview gelezen. Toch duurde het nog tot 2015 voor ze zich inschreef bij de Verhalenfontein voor de beginnerscursus. En daar is het begonnen.
Sinds maart 2016 is Marie-José verbonden aan de Verhalenfontein en denkt en doet daarin mee aan alles wat geregeld en georganiseerd wordt. En vertelt natuurlijk ook regelmatig verhalen.

Daarnaast wordt samengewerkt met diverse andere vertellers in Nederland, niet in het minst ons eigen bestuurslid Hans van Woerkom.