Janneke Tanja

janneke_tanja-2aEr was eens een meisje dat een paar oude sprookjesboeken van haar oma kreeg. Grimm, Andersen, Duizend-en-één nacht.. Voorgelezen. Stukgelezen.
En toen?
Niets. Jarenlang. Oh, ze las wel, maar geen sprookjes meer.

Tot ze op een dag die oude boeken weer tegen kwam in een doos in de kast, en ontdekte dat er iets magisch gebeurt als die verhalen niet alleen leest, maar ze gaat vertellen… Hoe je mensen kunt raken met een verhaal, wat de kracht is van oogcontact, een simpel gebaar, stilte.

in de afgelopen 16 jaar is Janneke Tanja uitgegroeid tot een verteller met vele gezichten. Soms doldwaas, soms super serieus, teder en intiem maar ook groots en meeslepend. Ze kan je in een verhaal van 5 minuten laten schateren of huiveren, maar je ook anderhalf uur aan je stoel gekluisterd houden. Ze weet feilloos de scherpe randjes en donkere hoekjes in oude verhalen te vinden, waardoor overbekende sprookjes ineens een hele andere toon krijgen. Met haar lichte, beeldende taal lokt ze haar luisteraars mee naar de mooiste wereld die er bestaat: die van hun eigen fantasie.

Janneke werkt sinds 2011 voor de Stichting Verhalenfontein. Daarnaast werkt ze als verteller, trainer en creatief facilitator binnen haar eigen bedrijf Behind the Story, waar verhalen de basis zijn voor een groot deel van haar werk.