Vertellen in het onderwijs

Vertellen in het onderwijs is noodzakelijk voor de stimulering van lezen en leesbevordering. Zeker voor leerlingen die niet voldoende taalbeheersing hebben en moeite hebben met lezen.
De Verhalenfontein biedt diverse projecten aan voor zowel basis- als voortgezet onderwijs.

Klaterende Klanken (basisonderwijs)

Klaterende Klanken is een workshop voor groep 5-6 van het basisonderwijs. In deze workshop luisteren de kinderen naar een verhaal en gaan het ook zelf vertellen.

De kinderen luisteren naar een verhaal dat in 5 verschillende talen verteld wordt. Telkens zien we lichtjes in de ogen van andere kinderen glimmen, want zij verstaan dat stuk van het verhaal. Vervolgens mogen die kinderen dat stuk vertellen. Zo verzamelen we met de hele klas in 5 stukken het hele verhaal over Hodja. Op basis van die 5 stukken gaan de kinderen een storyboard maken. Ze tekenen het verhaal. Daarna mogen ze in groepjes aan de hand van hun storyboard voor de klas het hele verhaal vertellen.

Deze activiteit vindt plaats in het klaslokaal. 

Interesse?
Scholen in Rotterdam-Noord kunnen contact opnemen via Cultuurtraject Rotterdam
Scholen elders in de regio kunnen direct contact opnemen met Hermine van Helden

Mythen in de klas (basis- en voortgezet onderwijs)

Zowel bij geschiedenis als bij Grieks en Latijn krijgen de leerlingen te maken met mythische verhalen en legendes. Dergelijke verhalen zijn niet voor elke leerling even makkelijk te bevatten. Door zo’n verhaal niet te lezen maar te laten vertellen door een goede verhalenverteller, komt het op een heel andere manier tot leven.

Een verteller brengt nuances aan. Hij of zij verbindt verhalen met elkaar zodat de samenhang zichtbaar wordt. De luistervaardigheid wordt op een leuke manier geoefend. Bovendien prikkelen vertelde verhalen de fantasie weer op een heel andere manier. Ook kinderen die minder goed lezen kunnen een verteld verhaal goed volgen.

De vertellers van de Verhalenfontein hebben een groot arsenaal aan mythen en legenden in hun repertoire, van Odyssee tot Karel de Grote. Laten we gewoon eens praten, om te zien wat ze voor  jouw school / jouw lessen kunnen betekenen. 

Interesse?
Neem contact op met Janneke Tanja